Ciekawe Badania
Skip to content Skip to navigation
 
1.
2.
3.
4.

Chłoniak z komórek płaszcza

Chłoniak z komórek płaszcza

Parse error: syntax error in /www/ciekawebadania_www/www/ciekawebadania.pl/modules/php/php.module(80) : eval()'d code on line 17
Chłoniak z komórek płaszcza
opis
zalecenia żywieniowe

Aktualnie prowadzimy 2 badania w leczeniu chłoniaka z komórek płaszcza.

 

Pacjentom biorącym udział w badaniu gwarantujemy:

  • stałą opiekę lekarza i koordynatora badania
  • bezpłatną diagnostykę niedostępną w trakcie standardowego leczenia
  • posiłki w trakcie wizyt
  • terminowy zwrot wszystkich kosztów dojazdu do ośrodka 
  • najwyższe standardy medyczne i etyczne
  • przyjazną atmosferę w nowoczesnym ośrodku 
  • dogodną lokalizację
  • poufność danych
  • przeprowadzenie leczenia zgodnie z obowiązującym prawem unijnym i polskim

 

Badanie I

 

Wieloośrodkowe, randomizowane, prowadzone metodą podwójnie ślepej próby, kontrolowane placebo badanie fazy III mające na celu ocenę stosowania bendamustyny i rytuksymabu (schemat BR) w porównaniu z bendamustyną i rytuksymabem w skojarzeniu z akalabrutynibem (ACP 196) u uczestników z dotychczas nieleczonym chłoniakiem z komórek płaszcza.

 

Badanie II

 

Wieloośrodkowe, otwarte badanie fazy Ib dotyczące akalabrutynibu w skojarzeniu z bendamustyną i rytuksymabem (BR) lub wenetoklaksem i rytuksymabem (VR) u pacjentów z chłoniakiem z komórek płaszcza

 

Jeżeli masz zdiagnozowanego chłoniaka z komórek płaszcza i chcesz wziąć udział w badaniu klinicznym, zadzwoń na bezpłatną infolinię 800 170 370 lub wypełnij formularz zgłoszeniowy. 

Co to jest chłoniak z komórek płaszcza?

Chłoniak z komórek płaszcza (MCL, ang. mantle cell lymphoma) jest chorobą nowotworową klasyfikowaną w grupie chłoniaków nieziarniczych (ang. non-Hodgkin lymphoma, NHL) – jest to grupa charakteryzująca się rozrostem komórek limfoidalnych (limfocytów B, T). Chłoniak z komórek płaszcza jest nowotworem limfocytów typu B, występującym stosunkowo rzadko, częściej wśród mężczyzn.

 

Przyczyna większości chłoniaków nieziarniczych jest nieznana. Do czynników mających związek przyczynowy zalicza się m.in.: wirusowe czynniki infekcyjne (np. EBV - Wirus Epsteina-Barr, HCV - wirus zapalenia wątroby typu C, HIV - ludzki wirus niedoboru odporności, Helicobacter pylori), czynniki chemiczne (np. benzen, pestycydy, herbicydy, azbest), promieniowanie jonizujące, wcześniejsze chemioterapie, choroby autoimmunologiczne: zespół Sjögrena, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, celiakia.

 

Wymienione czynniki prowadzą do zmian w obrębie prawidłowych komórek układu limfatycznego. W ich genach powstają mutacje prowadzące do niekontrolowanych podziałów komórek.

Jakie są objawy chłoniaka z komórek płaszcza?

Choroba w uogólnionej postaci dotyczy węzłów chłonnych, często również śledziony, wątroby, szpiku i przewodu pokarmowego. Stosunkowo często (25–60%) rozpoznawane jest zajęcie przewodu pokarmowego z obecnością polipów jelita uwidacznianych w badaniu endoskopowym.

 

Objawami choroby są: niebolesny obrzęk szyi, pach lub pachwin, spowodowany powiększeniem węzłów chłonnych w tych rejonach. Choroba może rozprzestrzeniać się do innych części ciała, takich jak szpik kostny, wątroba, śledziona, jelito, wywołując specyficzne objawy.

 

Innymi objawami są: nocne poty, utrzymująca się gorączka, brak łaknienia, zmęczenie oraz spadek masy ciała. Przy lokalizacji w przewodzie pokarmowym mogą pojawiać się także biegunka lub nudności.

Jaka jest diagnostyka chłoniaka z komórek płaszcza?

Rozpoznanie choroby ustala się na podstawie wyników badania histopatologicznego i immunohistochemicznego materiału (węzeł chłonny lub tkanka pozawęzłowa) uzyskanego metodą biopsji wycinającej. W przypadku zmian trudno dostępnych wykonuję się biopsję aspiracyjną cienkoigłową oraz cytometrię przepływową (a także cytometrię krwi obwodowej lub szpiku).

Jakie jest leczenie chłoniaka z komórek płaszcza?

W przypadkach zaawansowanej choroby wybór metody leczenia zależy od wieku, stanu sprawności i współwystępowania innych schorzeń u chorego oraz od możliwości tolerowania intensywnej chemioterapii.

 

U chorych poniżej 65. roku życia będących w dobrym stanie i bez poważnych schorzeń, optymalnym postępowaniem jest wdrożenie immunochemioterapii. Przeszczepienie szpiku kostnego jest stosowane rzadko. Metodą leczenia jest również radioterapia polegająca na stosowaniu promieniowania skierowanego na określone obszary ciała.

 

U chorych na chłoniaka żołądka stosowane leczenie antybiotykami ma na celu usunięcie zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Napromienianie światłem ultrafioletowym i fotochemioterapia PUVA stosowane są w leczeniu chłoniaków skóry.

 

Dodatkowe tzw. leczenie wspomagające polega na zabezpieczeniu przed infekcjami (profilaktyczne podawanie antybiotyków, sterydów lub leków wspomagających odnowę krwinek białych), w razie potrzeby przetacza się także preparaty krwi, stosuje się leki przeciwwymiotne i przeciwbólowe. Dla wspierania leczenia istotne jest wdrożenie zdrowej, urozmaiconej diety oraz zapobieganie utracie masy ciała.

Informacje dodatkowe

Całkowite wyleczenie chłoniaka nieziarniczego jest możliwe. Rokowanie uzależnione jest od stadium zaawansowania choroby w momencie jej rozpoznania i wyniku badania histologicznego. Chorzy, u których po leczeniu nie stwierdzono obecności choroby, powinni regularnie zgłaszać się na kontrole lekarskie i wykonywać badania krwi, a okresowo także badania obrazowe.

Źródła

Właściwe żywienie w chorobach nowotworowych jest niezmiernie istotnym elementem leczenia. Odgrywa również znaczącą rolę w profilaktyce zachorowania na raka. Dietoterapia w onkologii, tak jak w przypadku innych schorzeń opiera się o podstawowe zasady prawidłowego żywienia – regularne spożywanie posiłków, niewielkich objętościowo, zbilansowanych oraz urozmaiconych. Tu ogromne znaczenie obok ilości ma również jakość spożywanych produktów.

 

Dieta powinna uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie (wiek, płeć), rodzaj choroby, jej zaawansowanie, etap leczenia, schorzenia towarzyszące, dolegliwości oraz możliwe skutki uboczne stosowanych terapii onkologicznych. Istotnym punktem jest leczenie i zapobieganie niedożywieniu i wyniszczeniu, które może utrudniać lub wręcz uniemożliwiać skuteczne leczenie, także ograniczanie procesów zapalnych oraz poprawa odpowiedzi układu immunologicznego.

 

Poniżej prezentujemy najistotniejsze zalecenia:

  • ogranicz spożycie węglowodanów (cukrów) – mowa nie tylko o cukrze krystalicznym, ale również produktach z tzw. ‘białej mąki’ – czyli wysoko oczyszczonego ziarna pszenicy – mąka pszenna, makarony, kluski, pieczywo pszenne/jasne, słone przekąski (krakersy, paluszki, precle itp.), wyeliminuj nawyk słodzenia napojów i potraw
  • wybieraj produkty od lokalnych, zaufanych dostawców – unikaj jaj, mięsa ryb oraz zwierząt z hodowli masowych; wybieraj warzywa i owoce z bio-upraw, wykorzystujących naturalne środki ochrony roślin (unikaj produktów, które mogą być skażone pestycydami)
  • dbaj o tzw. gęstość energetyczną i odżywczą posiłków – wybieraj posiłki i produkty, które w niewielkiej objętości dostarczają więcej kalorii i składników odżywczych, np. na śniadanie zamiast mleka z płatkami kukurydzianymi, wybierz ser twarogowy z awokado, cebulą dymką, zarodkami pszennymi i pomidorkami koktajlowymi
  • wypijaj ok. 2 litrów niesłodzonych płynów dziennie – najlepiej, aby była to dobra jakościowo zielona herbata (parzona 8-10 minut), niskosodowa woda średniozmineralizowana, woda z cytryną, lub np. kawa z cykorii
  • włącz do jadłospisu warzywa kapustne – m.in. kapusty, brokuły, brukselka – najlepiej w surowej postaci, lub krótko gotowane/ blanszowane (kapusty również w formie kiszonej); nie unikaj cebuli oraz czosnku (najlepiej, aby były surowe, drobno poszatkowane)
  • spośród owoców wybieraj owoce jagodowe – jagody, maliny poziomki, truskawki, porzeczki, jeżyny (również mrożone)
  • dbaj o odpowiednią podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – omega-3 (bogatym źródłem jest olej lniany oraz konopny, rzepakowy, inne źródła to ryby, dziczyzna i mięso zwierząt pastwiskowych, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, zielone sałaty liściaste, kiełki), omega-6 – łatwiej dostępny niż omega-3 (m.in. olej słonecznikowy, z orzechów włoskich oraz z pestek winogron, z wiesiołka, ogórecznika)
  • spożywaj produkty fermentacji mlekowej, np. maślanki, twarogi, jogurty, sery (sery pleśniowe, tj. roquefort nie są polecane dla osób z obniżoną odpornością), kiszona kapusta, kiszone warzywa
  • stosuj w kuchni: przyprawy (zamiast nadmiernych ilości soli) – zwłaszcza kurkumę (z niewielkim dodatkiem pieprzu, w połączeniu z produktami zawierającymi tłuszcz, lub z niewielką ilością tłuszczu, np. oliwy) – dodawaj ją po zakończeniu gotowania (w sprzedaży dostępne są również świeże kłącza kurkumy); kakao (jeśli w postaci czekolady, to takiej o zawartości kakao > 70% i bez dodatku cukru);
  • nie spożywaj produktów, które podejrzewasz że są zepsute, nadgniłe, spleśniałe – nie wykrawaj zepsutej części, wyrzuć cały produkt
  • staraj się, aby w Twojej kuchni dominowały produkty nieprzetworzone, świeże; unikaj produktów w proszku, instant, błyskawicznych, gotowych dań, produktów konserwowanych itp.

 

Jakość i dobór produktów jest niezmiernie istotny, nawet jeśli nie masz apetytu nie sięgaj po byle jakie przekąski (zwłaszcza słodycze). Jadłospis bazujący na powyższych zaleceniach powinien zostać indywidualnie dopasowany do potrzeb organizmu na danym etapie choroby, skonsultowany z lekarzem lub dietetykiem.

 

Obok odpowiedniej diety pamiętaj także o codziennej dawce ruchu (najlepiej na świeżym powietrzu), która nie tylko wzmocni mięśnie, pozwoli zachować sprawność, dotleni komórki, ale również wpłynie na polepszenie samopoczucia i nastroju oraz pozwoli na syntetyzowanie witaminy D przez skórę.