Ciekawe Badania
Skip to content Skip to navigation
 
1.
2.
3.
4.

Łysienie Plackowate

Łysienie Plackowate

Parse error: syntax error in /www/ciekawebadania_www/www/ciekawebadania.pl/modules/php/php.module(80) : eval()'d code on line 17
Łysienie Plackowate
opis
zalecenia żywieniowe

Chorujesz na łysienie plackowate?   

Stosowane dotychczas leczenie jest nieskuteczne?  

 

Zapraszamy na bezpłatne konsultacje dermatologiczne. Zgłoś się do nas! 

Po zakwalifikowaniu istnieje możliwość otrzymania bezpłatnego i nowatorskiego leczenia w ramach badania klinicznego

 

Badanie testuje skuteczność innowacyjnego leku RITLECITINIB firmy Pfizer u osób w wieku 18-50 lat. Badanie trwa 24 miesiące. Lek podawany jest w formie tabletek w dawce 200 mg i 50 mg dziennie.

 

Zapisy przyjmujemy pod następującymi numerami telefonu (pn-pt w godzinach 8:00 - 17:00):

  • 800 170 370 (bezpłatna infolinia)
  • 22 572 5959
  • 22 572 5911  

 

Badanie prowadzimy w doświadczonym badawczym ośrodku klinicznym MTZ Clinical Research przy ul. Pawińskiego 5 w Warszawie. https://mtz-clinical.pl/pl/ 

 

Dowiedz się dlaczego ta terapia jest obiecująca:

https://mtz-clinical.pl/wp-content/uploads/2020/12/Artykul-Aga-Kardynal.pdf

 

Więcej szczegółów na temat badania:

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04517864?term=B7981037&draw=2&rank=1

Chorujesz na łysienie plackowate?   

Stosowane dotychczas leczenie jest nieskuteczne?  

 

Zapraszamy na bezpłatne konsultacje dermatologiczne. Zgłoś się do nas! 

Po zakwalifikowaniu istnieje możliwość otrzymania bezpłatnego i nowatorskiego leczenia w ramach badania klinicznego

 

Badanie testuje skuteczność innowacyjnego leku RITLECITINIB firmy Pfizer u osób w wieku 18-50 lat. Badanie trwa 24 miesiące. Lek podawany jest w formie tabletek w dawce 200 mg i 50 mg dziennie.

 

Zapisy przyjmujemy pod następującymi numerami telefonu (pn-pt w godzinach 8:00 - 17:00):

  • 800 170 370 (bezpłatna infolinia)
  • 22 572 5959
  • 22 572 5911  

 

Badanie prowadzimy w doświadczonym badawczym ośrodku klinicznym MTZ Clinical Research przy ul. Pawińskiego 5 w Warszawie. https://mtz-clinical.pl/pl/ 

 

Dowiedz się dlaczego ta terapia jest obiecująca:

https://mtz-clinical.pl/wp-content/uploads/2020/12/Artykul-Aga-Kardynal.pdf

 

Więcej szczegółów na temat badania:

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04517864?term=B7981037&draw=2&rank=1

Przestrzeganie zaleceń żywieniowych w łuszczycy może łagodzić objawy choroby oraz zmniejszać ryzyko rozwoju chorób towarzyszących (m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy, czy łuszczycowego zapalenia stawów).

 

Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich:

  • W przypadku osób z nadmierną masą ciała należy przede wszystkim dążyć do normalizacji masy ciała (uzyskanie wskaźnika BMI od 18,5 do 24,9 kg/m2)

 

  • Spożywać produkty zawierające w swoim składzie substancje o działaniu przeciwzapalnym oraz unikać produktów pobudzających procesy zapalane, czyli:
    • spożywać owoce i warzywa (najlepiej w surowej postaci);
    • spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo, mąki, makarony, płatki, otręby, kasze, naturalny ryż), ograniczając jednocześnie spożycie produktów z białej mąki;
    • wybierać chude produkty białkowe i ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych (tłuste czerwone mięsa, drób ze skórą, tłuste mleko i tłuste produkty mleczne);
    • unikać żywności przetworzonej – im bardziej przetworzone są składniki produktu lub potrawy tym gorzej, np. produkty i potrawy instant (w proszku), żywność typu fast-food, słodkie i słone przekąski;

 

  • Również alkohol jest produktem, który zwiększa ryzyko rozwoju choroby oraz nasila jej objawy. W związku z tym zaleca się rezygnację ze spożywania alkoholu.

 

  • U części osób eliminacja glutenu z diety – białko roślinne występujące w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia oraz wszystkich produktów zawierających w swoim składzie te zboża – może skutkować złagodzeniem objawów łuszczycy. Owies jest zbożem bezglutenowym, jednak w Polsce jego uprawy często zanieczyszczone są zbożami glutenowymi.

 

  • Warto również obserwować reakcje swojej skóry na różne grupy produktów: np. na słodycze i słone przekąski, ostre przyprawy czy gotowe mieszanki przyprawowo-smakowe stosowane w kuchni.

 

 

 

mgr Kamila Zacharewicz 

Dietetyk